HOME
KOOP HIER ALVAST JE KAARTJES
Jan Kruis
Van Jan, Jans en de kinderen tot Multatuli

Te zien van 7 mei 2017 t/m 7 januari 2018
Met de expositie Jan Kruis - Van Jan, Jans en de kinderen tot Multatuli brengt het Nederlands Stripmuseum een eerbetoon aan de onlangs overleden striptekenaar en kunstenaar Jan Kruis.

Jan Kruis neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse strip. Hij is vooral bekend geworden met zijn beroemde Libelle strip Jan Jans en de kinderen, waarin hij een voor iedereen herkenbaar en humoristisch beeld schetst van een doorsnee Nederlands gezinnetje. Jan was bovendien een multitalent, die niet alleen strips schreef en tekende, maar daarnaast ook verhalen illustreerde en grote schilderijen het licht deed zien. Al deze talenten hebben zich de laatste decennia van zijn leven samengevoegd in zijn magnum opus: de twee rijk geïllustreerde boekdelen van het door Multatuli geschreven Woutertje Pieterse.

Een compleet overzicht van zijn werk is nu te zien in het museum. Naast Jan Jans en de Kinderen is er een schilderijententoonstelling, een presentatie van zijn andere strips, zijn illustratiewerk en Woutertje Pieterse.
Er is een speciale plek ingeruimd voor het 'teruggevonden koffertje' van Jan Kruis. Dit koffertje werd onlangs ontdekt en bevat stapels uniek jeugdwerk; schetsboeken, strips en tekeningen waaraan je direct al kunt zien welke bijzondere talenten op vertel- teken- en schildergebied de grote meester later zou ontwikkelen.
In de filmzaal worden filmpjes gedraaid van Jan, Jans en de kinderen, van de tv programma's en van de Jan Jans musical. Er zijn beelden over het persoonlijke leven van Jan en over de techniek en de ontstaansgeschiedenis van zijn werk.
In het atelier van het Stripmuseum is een tentoonstelling van het werk van zijn opvolgers te zien; de tekenaars van Studio Jan Kruis, die tot op de dag van vandaag de strip voortzetten in het tijdschrift Libelle. Jan is daar zelf aanwezig in de vorm van een interactieve video opstelling, waarbij de bezoeker onder zijn virtuele leiding kan leren hoe je Catootje, de Rode Kater of een van zijn andere stripfiguren moet tekenen.
WYSIWYG Web Builder
OPENINGSTIJDEN

buiten vakanties
maandag  gesloten
dinsdag t/m vrijdag:  12.30 - 17.00 uur
zaterdag en zondag:   10.00 - 17.00 uur 

tijdens de vakanties 
maandag:                     12.30 - 17.00 uur
dinsdag t/m zondag:  10.00 - 17.00 uur

Het museum houdt de vakanties
aan van regio noord.


gesloten op
Nieuwjaarsdag, Eerste paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag  en Eerste kerstdag.ENTREEPRIJZEN

Volwassenen  € 8,95
Kinderen 3 t/m 11 jaar € 7,50
Kinderen t/m 2 jaar  GRATIS
Senioren (60+) € 7,50
Studenten (t/m 26 jaar) € 5,00
Museumkaart GRATIS

KINDERFEESTJES
Entree € 6,95
Entree + McDonalds € 9,95
Workshop kinderfeestje € 35,00

GROEPSBEZOEK
Entree v.a. 20 personen € 6,95
Rondleidingen € 75,00
Workshops € 75,00

SCHOLEN
Entree € 5,95
Workshop / Rondleiding € 50,00

BOEKINGEN
Voor boekingen kunt u contact opnemen met de receptie via e-mail: info@stripmuseum.nl of door te
bellen met: 050-3178470.

ADRES
Westerhaven 71
9718 AC Groningen

050-3178470
info@stripmuseum.nl 

Volg ons ook op
Facebook en Instagram!